Hello all..lama tak ke udara yer.. πŸ™‚

Time2 sekarang ni cuti sekolah sedang berlangsung…bestttttt sungguh!!

Ini la yang sia paling suka kalau jadi chegu ni hihi!! cutinya panjang2 πŸ™‚ Tekena lagi tu time cuti ni musim durian sedang berleluasa….waaaaaa!! dan secara rasminya juga ter-femes-nya DURIAN CREPE..

Apa tu durian crepe?? ia dalah sejenis kueh yang sedap berintikan durian gebu πŸ™‚

Sepa2 yang kaki bikin kuih tu mmg ‘makanan’ dia la bah kalau mo bikin kuih2 begini…kalau di pasaran urang jual ni ada yang jual rm10 utk 5 biji..ada yang jual rm3 sebijik…tapi kalau rajin bikin..siiiiinaaanggg seja bah pulak mo bikin ni kuih ni hihi…Buktinya?? sia yang 1st timeΒ  cuba bikin ni kuih pun (tidak temasuk kuih tepung laa), jadi jugak Durian Crepe sia πŸ™‚

Bahan2 mo bikin durian crepe ni pun sinang ja mo cari..Resepi?? jan susah..betimbun tu kalau kamurang pigi google…sia pun pinjam resepi urang jugak dr google..ni naa resepi yang sia pinjam..pi la kamurang meminjamnya juga..

Bahan2 mo bikin durian crepe ni pun sinang ja mo cari..Resepi?? jan susah..betimbun tu kalau kamurang pigi google…sia pun pinjam resepi urang jugak dr google..ni naa resepi yang sia pinjam..pi la kamurang meminjamnya juga..

Resepi Durian Crepe Gebu

So, kalau mo resepi dan cara membuatnya, ambik ja la sana arr..sia mo share pictures ja sini la :)..jom… tengok2 projek durian crepe sia πŸ™‚

Step 1 : mesti ada buah durian la ba kann..

Step 2 :Β  Kasi campur semua bahan2 utk buat crepe dalam 1 mangkuk dan gaul hingga sebati

Naa..ni la rupa dia lepas digaul hgga sebati πŸ™‚

Step 3 : Tapis adunan tadi supaya kulit crepe tidak menggerutu..nampak licinn giteww

Step 4 : Masak la dalam non-stick pan dengan api yg sangat kecil..kalau besar sangat api kang hangus pulak kulit crepe tu

Step 5 : sediakan inti dia dulu..pukul Whipping cream sampai gebu..macam gambar di bawah ni..

Step 6: Lepas masak kulit crepe..meh masukkan intinya..(Jan korang peduli tu kulit crepe sia yang tidak bulat tu yaa..camtik jugak tu nanti πŸ™‚

Pastu lipat2 macam bantal,,and then…TADAAA!!!!

Naaa kan…jadi sudah..ini la pengisi perut time minum petang kemarin πŸ™‚

Pandai juga ba sia ni bikin kuih..hihi πŸ™‚

Advertisements