Hello all!! Alalalala…punya lamaaaaa sia kasi tinggal.ni blog sia kan…my birth story patr 2 pun belum tesambung2 ni..well..sia sambung juga la aarr walaupun sekarang tu baby sudah sumandak…3 tahun suda umur dia 😂😂😂😂 sekarang…fuhh..how times flies …sooo fast!!

Okay..tanpa membuang masa lagi let me continue my birth story..where did I stop last time??? O ya, time sedang tidur tengah malam tu tiba2 terasa ada contraction..tapi tidak kuat..alaa mcm keras2 gitu trus ok..so  sia pun ignore jak la..malas mo layan kan..tidur punya tidur contraction makin kerap pulak..aisshhhh..ada juga sia timing la tu contraction..manatau mmg sampai masa suda kunun..

Sekali tu bila makin dekat2 suda2 tu contraction lebih kutang 3-5 minit sekali datang..bah..sia pun bangun dan kasi bangun hubby..jom kita pi hospital…jadi, kami pun bertolak la lebih kurang jam 5.30 pagi..jalan pun belum berapa jem..bah p kk kan..kalau lambat sikit jalan ada harapan beranak dalam kerita kali..sempat lagi singgah mc donald drive through jk la..minta tapau bubur mc D sama burger..makan dalam kereta sambil layan surges..nasib baik sia ada praktis tu gentle birth pnya breathing techniques..so tidak juga terasa sakit..

Sampai KKSC jam 6 lebih pagi..dekat jam 7am la..terus pi checking..buat VE..8cm😨😨😨..OMG..haha..nda terasa ni tiba2 8cm suda..nurses semua mo kasi sedia suda utk labour tp tiba2 ada 1 mama yg fully dialated suda so dia kena kasi duluan beranak:mrgreen::mrgreen:..sia sempat lagi pi jalan2 di bilik menunggu sambil menikmati pemandangan pagi di koridor klinik hehe…mrmang sangat berbeza pengalaman ni kali dengan yg 1st..kalau yg 1st adoi tidak terkata sakit contraction..yg ini pulak..macam teda terasa nih..

Lepas tu tidak berapa lama sia kena panggil suda masuk labour room..sambil2 kena prepare dan so on so on..datang la Dr. FELICE…dia tanya2.masi ok ka..ok bah sia bilang senyum2…so dr bilang..”wah masih boleh senyum2 ni..belum lagi berapa ni mo beranak..so, doktor pulang dulu pigi.mandi ahh..4 orang suda doktor kasi beranak ni hari dr semalam..kalau masuk kau 5 orang la..”..trus sia pun jawab..bah ok doc😁😁..

Dijadikan cerita..bila betul2 suda mau beranak baru datang sakit dia yg sebenar..wahhh..nasib baik the midwife and nurses semua supportive..pandai diorang guide camana mo teran and so on..mo beranakkkk suda batu doktor naik balik kalang kabut dia sbb masa tu sia teran yg last sudah…zuppppp!! Keluar meluncur si baby saya hahhahah…tidak sempat ba drm Felice pakai apron dia..terus dia sambut tu baby..tidak sempat perform episiotomy dll..haha😂😂..Lepas tu letak baby atas badan sia..baby girl dia bilang..skin to skin with baby..si baby terus menyusu..dan dr pass tu gunting sama hubby..hubby gunting tali pusat baby..so sweet memories oo that time..

Dan ..seperti biasa jahit menjahit sambil cerita2 sama doktor..sempat tnya lagi..besar ka koyak doc? ..ishhhh doktor bilang sikit saja koyak ko ni..ketawa2 dia..sambil kasi cerita lagi yg banyak dia kc beranak ni hari😁..lepas tu baby sama sia and hubby stay 1 bilik..baby full bf…

Saya sangat bersyukur dan berterima kasih kepada Tuhan kerana pada kali ini saya berjaya melahirkan anak kedua secara VBAC dengan bantuan para bidan dan jururawat serta Gynea yang awsome di KK Specialist Centre.. ribuan terima kasih kepada semua pihak yg terlibat..

Hehe walaupun ini cerita sudah berlalu 3 tahun yg lepas tapi maasih segar di ingatan..mana mungkin seorang ibu dapat lupa pengalaman bersalin walau berapa ramai anak dia bersalin..pasti satu persatu tu diingat tu pengalaman..

Advertisements